Βιογραφικό Βασιλείου Αχ. Αλλαμανή (1905 - 1993)


Βασίλειος Αχ. Αλλαμανής


Ο Βασίλειος Αλλαμανής γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1905, δευτερότοκος γιος του Αχιλλέως, ο οποίος καταγόταν από το Βλάσι της Αργιθέας, και της Βικτώριας, το γένος Χατζηβασιλείου από τον Άνω Βόλο Πηλίου. Ο πατέρας του, Αχιλλεύς Αλλαμανής, ήταν έμπορος και αιρετός, για μεγάλο χρονικό διάστημα, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Καρδίτσας.

Αποφοίτησε το 1922 από το Γυμνάσιο Καρδίτσας και ακολούθησε εμπορικές και οικονομικές σπουδές στην Εμπορική Ακαδημία του Αμβούργου, στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εμπορίου της Αμβέρσας και τελικά στη Σχολή Οικονομικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1927.

Από το έτος αυτό άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο των καπνών, εργαζόμενος αρχικά στην καπνεμπορική εταιρεία που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Γεώργιος στις Βρυξέλλες το 1924, η οποία είχε ως κύρια δραστηριότητά της τη διάδοση και την πώληση των ελληνικών καπνών στα εργοστάσια τσιγάρων της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Το 1931 παντρεύτηκε τη Μαρίνα, κόρη του Αχιλλέα Χρηστίδη, γνωστού Έλληνα καπνοβιομήχανου που διατηρούσε μεγάλο εργοστάσιο τσιγάρων στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Για μία εξαετία εργάστηκε εκεί και το 1937 επέστρεψε στις Βρυξέλλες. Με τη σύζυγό του Μαρίνα είχε την ευτυχία να γιορτάσει το 1991 τους αδαμάντινους γάμους του, δεχόμενος τα συγχαρητήρια του Βασιλέως του Βελγίου.

Το 1940 έσπευσε να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό και μαζί με όλα τα αδέλφια του έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Το 1947 επέστρεψε στο Βέλγιο, όπου έζησε όλη την υπόλοιπη ζωή του, εργαζόμενος με μεγάλη επιτυχία στην εξαγωγή παγκοσμίως των ελληνικών καπνών, αλλά και στο διεθνές καπνεμπόριο.

Το 1961 διορίστηκε άμισθος Πρόξενος της Ελλάδος στο Βέλγιο και ασχολήθηκε με ζήλο και την ενεργή συμπαράσταση της γυναίκας του στην επίλυση των προβλημάτων των Ελλήνων μεταναστών που κατέκλυζαν την εποχή εκείνη τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας αυτής. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Βελγίου, της οποίας ήταν μεγάλος δωρητής και συμπαραστάτης. Για τις υπηρεσίες του αυτές τιμήθηκε το 1970 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον τίτλο του «Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος Εξάρχου» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Βασίλειος Αλλαμανής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύσταση και κατόπιν τη λειτουργία του Ιδρύματος Υποτροφιών που ιδρύθηκε το 1975 με βάση τη διαθήκη του αδελφού του Γεωργίου. Σε έμπρακτη εκδήλωση της ιδιαίτερης αγάπης του για τη γενέτειρά του και τη νεολαία της κληροδότησε και αυτός με τη διαθήκη του ένα μεγάλο ποσό στο Ίδρυμα Υποτροφιών ως πρόσθετο κεφάλαιο για την πιο ολοκληρωμένη εκπλήρωση των ευγενών του σκοπών.

Ο Βασίλειος Αλλαμανής απεβίωσε στις Βρυξέλλες το 1993 σε ηλικία 88 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του Μαρίνα συνέχισε να ενδιαφέρεται, να ασχολείται και να στηρίζει το Ίδρυμα. Με δική της πρωτοβουλία το Ίδρυμα αγόρασε το 1995 το γραφείο στην οδό Ν. Χαρίτου, όπου έχει την έδρα του μέχρι σήμερα. Η Μαρίνα Αλλαμανή απεβίωσε το 2007.